Vaas Puja

25, 26 & 27 februari 2021

Chokor Duchen

Rinchen puja Consecratie van de juweelvaas

Gaat Lama Thubten Wangmo het drie dagen durende ritueel uitvoeren voor het welzijn en goede voorspoed voor het ontwikkelen van Dharma verworvenheden, wereldvrede, succes en het groeien van goede welvaart en welzijn in het algemeen. Met name ook voor een rijkdom aan innerlijke verworvenheden iedereen die in het centrum komt en voor het welvaren van centrum zelf, zodat velen na ons het advies van de Dharma kunnen genieten. Chokor Duchen is een speciale dag waar op de boeddha speciale activiteiten verrichte.

Wat betekent Rinchen?

Het woord Rinchen betekent groot juweel in het Tibetaans. Deze betekenis kan symbolisch gezien worden als het juweel van vrede, spirituele overvloed en condities die helpen om ons doel met dharma beoefening te bereiken en positieve doelstellingen in wereldse zaken te bewerkstelligen.

Dit ritueel of deze speciale puja waarbij het speciale aspect van de protector als Ratnasambhava gevierd wordt, is een zeer zeldzaam ritueel dat maar door een beperkt aantal lama’s uitgevoerd wordt. Anila is een van de weinige westerse lama’s dit ritueel kan uit voeren, en waarschijnlijk de enigste in Nederland.

Wat zit er in de vaas?

Het samenstellen en het verzamelen van de speciale inhoud van de Juweelvaas is een langdurig proces waarbij uit alle delen in de wereld ingrediënten en speciale medicinale pillen verzameld en geprepareerd worden. Dit reikt van ingrediënten die 3,8 biljoen jaar oud zijn uit Ishua Groenland tot aan een stukje van de Maan, stukjes Meteoriet, materiaal van speciale pelgrimsoorden zoals stukjes van de stupa van de Borobudur, grond van koninklijke paleizen, Fulgeriet uit de Sahara en dat door de bliksem gevormd wordt en vele andere speciale materiele dingen. Verder gaan er edele metalen en edelstenen in, speciale relieken, mantra’s en bijzondere medicinale pillen. Het vullen van de juweelvaas gebeurt op speciale dagen en in een specifieke volgorde. 

Feestelijke ceremonie

De puja’s voor de consecratie worden over drie dagen gedaan waarvoor de laatste feestelijke gedeelte, de verzegel ceremonie, iedereen uitgenodigd is om deze bij te wonen.

Informatie

Programma

11:00 – 13:00 Elke dag: opzetten en offergaven wisselen 

Donderdag 25 Feb 
13:00 – 17:00 Opening en rinchen puja

Vrijdag 26 Feb        
13:30 – 17:00 Rinchen puja

Zaterdag 27 op Chokor Duchen, de dag van de wonderen:

De Laatste ronde met het verzegelen Vaas.

13:00 – 16:00 Rinchen puja

16.00 – 17.30 Het verzegelen van de Vaas. Het is mogelijk dat we iets eerder klaar zijn, de mensen die moeten reizen kunnen gelijk na afloop weg gaan.

Deelname

Graag nodigen we iedereen uit die aan de klassen deelnemen uit om bij de verzegeling van de vaas te komen. Men mag ook alle drie de dagen vanaf 13.00 er bij zijn of gedeeltelijk bij wonen. Het is belangrijk dat we alle maal een goede wens hebben tijdens de verzegeling en tijdens deze drie dagen. Bij de verzegeling wordt er als laatste een klein wens vervullend ritueel gedaan voor iedereen. Je bent welkom om een speciale offergave in het kabinet van de vaas te leggen. Dit kunnen kleine dingetjes zijn van mooi geslepen glas, zilver, muntjes en andere kleine fijne voorwerpen. Je kunt deze op tafel leggen, of aan Lama Thubten Wangmo geven. Een vrijwillige donatie is welkom.

In het dharmacentrum wordt het hele programma in het Nederlands gegeven. Het unieke is dat moeilijk toegankelijke Boeddhistische teksten in de Nederlandse taal uitgelegd kunnen worden.

Volg ons op social media

Bezoekadres

Dharmacentrum Padma Ösel Ling
Stichting Padma Zeeland
Verwerijstraat 51 a 4331 TB  Middelburg Zeeland