Phowa Jaar 2

Leren om stervenden bij te staan en vertrouwd raken

met onze eigen dood volgens de phowa van Arya Tara.

Inhoud cursus jaar 2

In onze maatschappij leren wij hoe we het beste voor ons eigen welzijn kunnen zorgen tijdens dit huidige leven. Op die gedachte stoelen al onze zorg systemen. De westerse zorg systemen zijn erop gebaseerd dat de zorg mogelijkheden zich alleen afspelen in het rijk van de levenden. Ons zorgsysteem voorziet in de mogelijkheid om deze zorg voort te zetten tijdens de reis in het ongeziene. Dat heeft tot gevolg dat wij alleen komen te staan, als het einde van ons leven zich aankondigt. De wereld is echter aan het veranderen en ons zorg systeem en de medische wetenschap zijn inmiddels enorm ver ontwikkeld. Juist daardoor zijn de antwoorden waaraan wij gewend zijn binnen de algemene vormen van religie niet meer afdoende. De behoefte is ontstaan om ook buiten het gemeengoed van de westerse cultuur naar antwoorden te zoeken.

De PHOWA cursus Jaar 2  die verbonden is met Arya Tara,

In het eerste jaar krijgen we veel informatie over het overlijdensproces en wat de mogelijkheden zijn om hulp te geven.  Het tweede jaar bestaat uit de echte PHOWA- methode om de geest van de stervende naar een goede bestemming te brengen en te ondersteunen. We leren hoe we met deze kennis vertrouwd kunnen raken en met onze eigen dood zodat dit einde een nieuw begin wordt. Deze methode van phowa van Arya Tara is een specifieke methode die men niet zomaar kan doen. Om deze te kunnen leren moet men een initiatie hebben en los willen komen van het cyclische bestaan en de conventionele dood achter willen laten. Om dit te kunnen zien moeten we bewust zijn van onze huidige kostbare wedergeboorte, advies kunnen destilleren uit de zes perfecties.

Deel1.

Introductie van het tweede jaar. • Het leren van de methode. Erin geoefend in raken.                                                                      Voor anderen doen. Voor jezelf wanneer het doods proces inzet.

Deel 2.

Initiatie en commentaar naar de beoefening. Algemeen: Waar komt deze leer vandaan,

Voorbereidend gedeelte De 21 recitaties uitgelegd tot en met de woorden van goed geluk.

Deel 3.

De drie lichamen van Arya Tara. Voorbereiding, De visualisaties en mantra recitatie

Beëindiging van de sadhana.

Deel 4.

De externe phowa meditatie.

Deel 5.

De specifieke PHOWA Overdracht van de specifieke interne phowa methode,

De weg naar de potala. Voorbereiding. Het koord van pacificatie,

De gouden lus, De band van controle, De haak van toorn. De methode zelf.

Ter afsluiting

Het beste wat we aan anderen kunnen geven. Wanneer het tijd wordt voor onszelf.

Tekens van goede voorspoed. Conclusie

Traditioneel wordt een lama verzocht om PHOWA te verrichten voor hen die overlijden. Daarbij worden vaak positieve tekenen waargenomen. Verder kijken we hoe we deze kennis kunnen gebruiken om vertrouwd te raken met onze eigen dood zodat dit een einde een nieuw begin wordt.

West ontmoet Oost- In de palliatieve zorg en zowel in de privésector, ontstaat steeds meer behoefte aan een dergelijke vorm van zorg en ondersteuning in deze levensfase. Stervensbegeleiding is dus nog zeer jong en in ontwikkeling, maar zeker in opkomst. Diverse instellingen richten zich nu op stervensbegeleiding, waarbij kennis vanuit het boeddhisme wordt gebruikt en geïntegreerd. Het is namelijk heel goed mogelijk om onze westerse kennis samen te laten gaan met deze boeddhistische kennis die door de eeuwen heen beproefd en gebruikt is.

Cursus informatie

Data 2021- 2022  

LES DAGEN :

Zondag van 11.00 – 17.00                                

Groene Tara initiatie                                             26 September 2021                            van 13.00- 18.00 

les data: 
10 Oktober
7 November
 5 December

2022
16 Januari
6  Februari
13  Maart
10  April
15  Mei
12  Juni                                                                                 10 
Juli

Info & Voorwaarden

Voor deze cursus moet men de initiatie van Groene Tara bijwonen kijk voor de beschrijving van deze initiatie op de pagina groene Tara initiatie. Het les materiaal en de sadhanas worden verzorgd.

Kosten zijn: € 420 

Het lesgeld mag eventueel voldaan worden in maandelijkse termijnen van € 35,- lopend van september tot september. 

Volgt u de cursus, dan kunt u tegen gereduceerde bijdrage aan weekenden en andere evenementen deelnemen.

In het dharmacentrum wordt het hele programma in het Nederlands gegeven. Het unieke is dat moeilijk toegankelijke Boeddhistische teksten in de Nederlandse taal uitgelegd kunnen worden.

Volg ons op social media

Bezoekadres

Dharmacentrum Padma Ösel Ling
Stichting Padma Zeeland
Verwerijstraat 51 a 4331 TB  Middelburg Zeeland