Phowa

Leren om stervenden bij te staan en vertrouwd raken met onze eigen dood.

Inhoud van de cursus

In onze maatschappij leren wij hoe we het beste voor ons eigen welzijn kunnen zorgen tijdens dit huidige leven. Op die gedachte stoelen al onze zorg systemen. De westerse zorg systemen zijn erop gebaseerd dat de zorg mogelijkheden zich alleen afspelen in het rijk van de levenden. Ons zorgsysteem voorziet in de mogelijkheid om deze zorg voort te zetten tijdens de reis in het ongeziene. Dat heeft tot gevolg dat wij alleen komen te staan, als het einde van ons leven zich aankondigt. De wereld is echter aan het veranderen en ons zorg systeem en de medische wetenschap zijn inmiddels enorm ver ontwikkeld. Juist daardoor zijn de antwoorden waaraan wij gewend zijn binnen de algemene vormen van religie niet meer afdoende. De behoefte is ontstaan om ook buiten het gemeengoed van de westerse cultuur naar antwoorden te zoeken.

Kennis van het proces
In het boeddhisme van de Noordelijke school – dat in Tibet bewaard is gebleven en dat wij als het Tibetaans boeddhisme kennen is de kennis van de dood en van wat er gebeurt en wordt ervaren tijdens het stervensproces, bewaard gebleven. Deze traditie kent beproefde methoden om stervenden te begeleiden en om hen op een goede manier ‘naar de andere kant te leiden’. Niet alleen in vroegere tijden, maar ook nu nog worden externe tekenen van een goede overtocht waargenomen. Lama Thubten Wangmo is hier zelf vele malen getuige van geweest.

De cursus
Lama Thubten Wangmo heeft het verzoek gekregen om de werkwijze van POWA uiteen te zetten.Zij beheerst meerdere verschillende methoden en kan daardoor veel van deze wetenschap toegankelijk maken voor anderen. Vanuit dit verzoek is een tweejarige cursus ontstaan waarvan het eerste jaar uit een inleiding en drie delen is opgebouwd. Na het eerste jaar kunt u kiezen of u het tweede jaar wilt volgen.

Het eerste jaar een bestaat uit:

Inleiding
Tijdens het inleidende deel van de cursus krijgt u direct praktische informatie aangereikt die u als begeleider tijdens het overlijdensproces kunt toepassen. U kunt daarbij denken aan hoe u zelf steun geeft in uw rol als begeleider, waarbij het vooral draait om de kracht om met liefde en kalmte te handelen. Maar we bekijken ook hoe deze ondersteunende kracht werkt tijdens het contact met de nabestaanden. Daarnaast komt onder meer aan de orde welke eerste handelingen u verricht als de adem stopt.

Deel één
In dit deel leert u hoe u het overlijdensproces vanaf de buitenkant kunt waarnemen en wat de persoon ervaart die door het overlijdensproces heen gaat. We kijken naar het doodsproces zelf wat er gebeurd en hoe het werkt en we bekijken hoe dit proces verloopt bij ouderdom of bij ziekte, maar we behandelen eveneens de ervaringen tijdens een onverwachte dood.

Deel twee
Het tweede deel van de cursus bestaat uit open en toegankelijke vormen van meditatie die voor de verschillende religies inpasbaar zijn. De meditaties kunnen worden uitgevoerd tijdens het waken bij de stervende om de geest van deze persoon te helpen om tot een goede beleving van zijn of haar dood te komen.

Deel drie
Het laatste deel bestaat uit de POWA-methode om de geest van de stervende naar een goede bestemming te brengen en te ondersteunen. Deze beoefening stelt ons in staat om zelf eveneens de overgang te maken tijdens onze eigen dood, zelfs als wij een plotselinge dood sterven.

Traditioneel wordt een lama verzocht om PHOWA te verrichten voor hen die overlijden. Daarbij worden vaak positieve tekenen waargenomen. Verder kijken we hoe we deze kennis kunnen gebruiken om vertrouwd te raken met onze eigen dood zodat dit een einde een nieuw begin wordt.

West ontmoet Oost- In de palliatieve zorg en zowel in de privésector, ontstaat steeds meer behoefte aan een dergelijke vorm van zorg en ondersteuning in deze levensfase. Stervensbegeleiding is dus nog zeer jong en in ontwikkeling, maar zeker in opkomst. Diverse instellingen richten zich nu op stervensbegeleiding, waarbij kennis vanuit het boeddhisme wordt gebruikt en geïntegreerd. Het is namelijk heel goed mogelijk om onze westerse kennis samen te laten gaan met deze boeddhistische kennis die door de eeuwen heen beproefd en gebruikt is.

Cursus informatie

Data 2021 / Kosten

€ 420- Per jaar inclusief cursusmateriaal, koffie en thee. 

2020
12 September
14 November
12 December

2021
16 Januari
13  Februari
13  Maart
17  April
15  Mei
12  Juni

Lesdag zaterdag van 11:00 – 17:00 

Info & Voorwaarden

Voor deze cursus zijn er geen vereisten of voorwaarde.

Het lesgeld kan voldaan worden in maandelijkse termijnen van € 35,- lopend van september tot september. 

Volgt u de cursus, dan kunt u tegen gereduceerde bijdrage aan weekenden en andere evenementen deelnemen.

In het dharmacentrum wordt het hele programma in het Nederlands gegeven. Het unieke is dat moeilijk toegankelijke Boeddhistische teksten in de Nederlandse taal uitgelegd kunnen worden.

Volg ons op social media

Bezoekadres

Dharmacentrum Padma Ösel Ling
Stichting Padma Zeeland
Verwerijstraat 51 a 4331 TB  Middelburg Zeeland